januari 2014

Photoshop

Adobe Photoshop is een grafisch programma ontwikkeld door Adobe voor het bewerken van foto's en ander digitaal beeldmateriaal via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een Unix-variant. Tegenwoordig kunnen Linux- en Unix-gebruikers een beroep doen op CodeWeavers' CrossOver, Wine, om de Windowsversie van Photoshop ook onder X Window System te laten draaien. Photoshop is gericht op professionele gebruikers. Voor minder veeleisende gebruikers is er Adobe Photoshop Elements dat een licht andere functionaliteit biedt.

MySQL

MySQL is een propriëtair opensource-managementsysteem voor relationele databases (RDBMS). SQL is de taal die wordt gebruikt om een database van dit systeem op te bouwen, te bevragen en te onderhouden. MySQL werd allereerst vooral gebruikt voor internettoepassingen zoals fora en gastenboeken, meestal in combinatie met PHP. MySQL vormt de basis van vele internettoepassingen en standalone software.

Waar de naam MySQL vandaan komt is onduidelijk, maar men vermoedt dat het vernoemd is naar het dochtertje van medeoprichter Monty Widenius, dat My heet.

Wordpress

WordPress is in 2003 gestart met weinig code om het publiceren van tekst op het web gemakkelijker te maken, de eerste gebruikers waren op één hand te tellen. Sindsdien maken vele webloggers de overstap om WordPress te gebruiken en is WordPress uitgegroeid tot één van de grootste open source projecten op het web.

HTML5

HyperText Markup Language revision 5 (HTML5) is de nieuwste telg van de internettaal HTML, de code waaruit het wereldwijde web is opgebouwd. Het doel van HTML5 is om gebruik van proprietary internet-technologie als Adobe Flash, Microsoft Silverlight en Sun JavaFX overbodig te maken. Anders gezegd, HTML5 maakt het voor webpagina's mogelijk om tekst, afbeeldingen, multimedia en webapplicaties weer te geven in een browser.

W3C

CSS staat voor Cascading Style Sheets. Ook de term "Style Sheets" wordt wel gebruikt. Het betekent allemaal hetzelfde in ieder geval.

PHP: Hypertext Preprocessor

PHP is een populaire scriptingtaal die specifiek ontwikkeld werd voor het creëren van dynamische webpagina's. Het is momenteel één van de meest toegepaste en breedst ondersteunde programmeertalen op het internet. Onder meer Drupal, WordPress, Joomla! en Magento zijn in de PHP-taal geschreven.

Enkele voordelen van PHP ten opzichte van andere scriptingtalen zijn dat het zich relatief eenvoudig laat aanleren, door vrijwel alle hostingproviders ondersteund wordt, en zich makkelijk laat mengen met HTML-code. Ondersteuning voor de eveneens populaire MySQL-databasesoftware is ingebouwd.

Drupal

Drupal is een opensource-contentmanagementsysteem (CMS) en contentmanagementframework (CMF), ontwikkeld in de programmeertaal PHP en uitgebracht onder de GPL. Drupal wordt gebruikt om websites en weblogs te beheren.