Magento

Magento is het meest gebruikte open source webwinkel platform in Nederland. Er zijn honderden Nederlandse koppelingen voor gemaakt en je kan alles zo instellen dat het jouw perfecte webwinkel wordt! Het belangrijkste voordeel van Magento is dat het een open source software is waardoor er constant nieuwe extensies gemaakt worden door bedrijven. 

Magento wordt daarnaast geroemd omdat het qua conversie en zoekmachine optimalisatie één van de beste systemen is, dit is ook de reden waarom veel grote bedrijven kiezen voor Magento als CMS systeem.

Wat is open source?

Bij Open source is de code openbaar. Je kan dus zelf zonder restricties aanpassingen maken aan je webwinkel. Doordat het open source is zijn er voor de software duizenden extensies gemaakt door bedrijven. Doordat er zoveel webwinkels gebruik maken van Magento kan je de verschillende extensies aanschaffen voor een eenmalige bijdrage van een paar tientjes.

Het opzetten van een webwinkel met open source is meestal stukken lastiger dan de andere aanbieders die ik noem. Je moet meestal zelf meer dingen instellen en meer dingen regelen.

Er is momenteel eigenlijk maar één open source pakket die er in Nederland toe doet: Magento.

Magento is redelijk makkelijk in het gebruik en heeft een zeer actieve community. Voor elk probleem is er wel een antwoord. Nog belangrijker zijn de duizenden gratis en betaalde extensies voor Magento. Voor elk probleem is er dus wel een oplossing. 
Magento is voor zowel kleine webwinkels als grote webwinkels zeer geschikt.

Voordelen van Magento:

 • Open source
 • Honderden plugins
 • Honderden templates
 • Grote community voor vragen
 • Zoekmachine vriendelijk
 • Nederlandse vertaling
 • Meerdere webshops vanuit één installatie (gezamenlijk voorraadbeheer)
 • Compleet in te richten voor de Nederlandse markt
 • Ook prima voor het buitenland (ook binnen één installatie)
 • Goede statistieken
 • Makkelijk split-testen

Zitten er ook nadelen aan Magento?

Hoewel er voornamelijk voordelen aan een Magento webwinkel zitten zijn er ook enkele nadelen die we je niet willen onthouden.

 • Snelheid / laadtijd

Een veelgenoemd probleem bij eigenaren van een Magento webwinkel is de snelheid van de website. Door de complexiteit is Magento een zwaar systeem geworden die bij voorkeur op een aparte server moet staan, hierdoor ben je vaak wel weer wat meer kosten kwijt aan de hosting van je webwinkel. Kies niet voor de goedkoopste hosting maar check welke hoster de beste snelheid kan leveren.

 • Geen support

Een groot nadeel is dat je geen support krijgt van het bedrijf Magento zelf. Wel is er een groot forum waar duizenden gebruiker elkaar vragen kunnen stellen en helpen. Als je een webwinkel hebt laten maken dan is het misschien ook handig om een support contract af te sluiten zodat je snel support krijgt bij eventuele problemen.

 • Webwinkel op maat (laten) maken

Hoewel er voldoende bedrijven zijn die een webwinkel voor je kunnen maken vragen deze bedrijven vaak flinke bedragen voor hun diensten. Als je een mooie Magento webwinkel op maat wil laten maken dan ben je al gauw een paar duizend euro verder. Als je net begint web online verkopen kan je daarom beter kiezen voor een licentie aanbieder zoals Seoshop bijvoorbeeld.

 • Bugs verhelpen

Ook als er problemen zijn met je webwinkel dan is het vaak nodig om er hulp bij in te schakelen. Als je zelf handig bent dan kan je ook je vragen stellen op het grote discussie forum.

 • Installatie van Magento

Het installeren neemt behoorlijk wat tijd in beslag. De basis heb je binnen een middag wel staan, maar dan begint het pas. Je moet veel verschillende dingen instellen en diverse tweaks toepassen.

Doordat Magento wereldwijd wordt gebruikt dien je hem eerst volledig te tunen naar de Nederlandse markt. Je hebt behoorlijk wat kennis nodig om dit voor elkaar te krijgen. Ik raad dan ook aan aan om de installatie uit te besteden. Via Google kun je diverse bedrijven vinden die dit voor je kunnen doen.

Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met je Magento installatie.

 • Wat kost Magento?

Zoals wij ook al aangaven kan je Magento gratis downloaden, echter er komen veel meer kosten bij kijken. Als je niet oppast ben je al snel meer dan € 1.500 per jaar kwijt. Bij zulke bedragen beginnen aanbieders als Shopify en bovenal SEOshop ook zeer aantrekkelijk te worden.

[youtube url=http://www.youtube.com/watch?v=BBvsB5PcitQ]

 • Magento Templates

Nadat je Magento geïnstalleerd hebt moet je nog een template installeren. Of je moet de standaard template willen gebruiken maar die raad ik je af. Je kan het beste een professionele template kopen via ThemeForrest of TemplateMaster. Dit kost zo rond de € 100,-.

Zelf koop ik mijn templates ook bij ThemeForrest of TemplateMaster. Ik weet dan zeker dat er goede documentatie bij zit, niet goed geld terug garantie heb en een helpdesk kan contacteren om mij eventueel te helpen.

 • Waar moet je op letten bij het kiezen van een Magento Template?

Het kiezen van de juiste template is erg moeilijk. Je moet namelijk al rekening houden met mogelijke aanpassingen / uitbreidingen van je webwinkel.

Waar kies je de template niet op:

 • Kies je template niet uit op kleur. Kleuren kan je altijd makkelijk (via CSS) wijzigen.
 • Kies je template niet uit op de afbeeldingen. De afbeeldingen moet je namelijk toch altijd wijzigen.
 • Kijk niet te veel naar de prijs. Ik betaal liever € 150,- extra voor de perfecte template dan dat ik zelf uren moet knutselen om alles perfect te krijgen.
 • Beslis niet binnen één dag. Maak een schifting van de mooiste templates en bekijk deze een paar dagen later nog eens. Vaak vallen er dan weer veel templates af.

Waar kies je de template wel op:

 • Let op het menu. Kan je alle (toekomstige) menu items erin kwijt.
 • Hoe zijn de functies (bij “Verlanglijst”, “E-mail naar vriend” en “Social buttons”) verwerkt in de template en wil je deze wel gebruiken? Als ze onderdeel uitmaken van de template kan het lastig zijn deze uit te schakelen.
 • Is het design responsive? Ga met de tijd mee en kies een responsive theme zodat je ook op tables en smartphone goed wordt weergegeven.
 • Let goed op de grid van de template. Een Magento template is altijd opgebouwd via een grid (header, footer, sidebar links, sidebar recht, enz). Je kan alle kleuren, lettertypes en afbeeldingen vaak eenvoudig veranderen maar de grid wijzigen is vaak erg lastig.
 • Controleer de documentatie van de template om te weten of het voldoende gedocumenteerd is. Neem eventueel contact op zodat je ook weet hoe snel ze reageren op vragen.

 

Magento Plug-ins

Het grote voordeel van Magento (t.o.v. andere open source software ) is de grote verscheidenheid aan plug-ins die je kan gebruiken. Je kan via Magento Connect eindeloos veel plug-ins installeren om jouw webwinkel helemaal naar wens in te richten.

Pas er wel op dat je niet alles wat je maar interessant lijkt installeert. Hoe meer plug-ins je gebruikt hoe zwaarder Maganto wordt en hoe meer kans je hebt op fouten. Iedereen kan namelijk plug-ins maken een aanbieden waardoor, wanneer je een verkeerde plug-ins installeert, je hele Magento installatie om zeep kan helpen.