Drupal 9

Drupal lanceert de nieuwste versie van het cms dat altijd toporganisaties rond de wereld draait


PORTLAND, Oregon en Utrecht, 3 juni 2020 - Drupal, het meest krachtige enterprise open source contentmanagementsysteem (CMS), lanceert vandaag de nieuwste en meest uitgebreide upgrade tot nu toe van zijn populaire software.

Drupal 9 bevat nóg meer geavanceerde functies, voor zowel gebruikers als ontwikkelaars. Eén op de 30 websites ter wereld zet Drupal in voor hun ambitieuze digitale ervaringen. Voorbeelden van bedrijven die op Drupal vertrouwen zijn Lufthansa, de Europese Commissie, Artsen Zonder Grenzen, NASA, de GRAMMYs en Stanford University. In Nederland en België zijn bekende voorbeelden RTL, de Telegraaf, de Rijksoverheid en vele lokale overheden. 


Drupal 9 - Continue innovatie in technologie en gebruikerservaring

De nieuwe versie biedt krachtige nieuwe functies en een verbeterde gebruikerservaring. Deze functies onderschrijven  de visie van Drupal voor de volgende generatie van het web en omvatten onder andere:

  • Aanzienlijk eenvoudiger in het gebruik - een nieuwe manier om complexe pagina’s te maken, een complete mediabibliotheek en tools voor content-workflows maken Drupal veel gemakkelijker te gebruiken. Het stelt gebruikers in staat gemakkelijker dan ooit tevoren te profiteren van de krachtige technische architectuur van Drupal. 
  • Voortdurende innovatie - het platform wordt continu doorontwikkeld en er komen zeer regelmatig nieuwe updates uit. Hierdoor kun je nog jaren met het systeem vooruit zonder achterop te raken door nieuwe innovaties.
  • Eenvoudigste upgrade in tien jaar - Drupal's toewijding aan eenvoudige upgrades betekent dat u zich nooit zorgen hoeft te maken over een grote herinrichting om up-to-date te blijven. 

"Een van de belangrijkste redenen waarom Drupal succesvol is geweest is dat we altijd grote, toekomstgerichte veranderingen hebben aangebracht", zegt Dries Buytaert, oprichter en projectleider van Drupal. "Als gevolg hiervan is Drupal een van de weinige CMS-platforms dat al meer dan 20 jaar op de markt actief is."

ACLU, een prominente gebruiker van Drupal, geeft aan dat ze afhankelijk zijn van de gebruiksvriendelijke interface van Drupal om de inhoud op de website up-to-date te houden, zelfs als hun ontwikkelaars niet onmiddellijk beschikbaar zijn. 
 
In een casestudy over hoe de ACLU Drupal gebruikt, zegt het ACLU-team: "Met de nieuwe mogelijkheden van Drupal om inhoud te creëren en te beheren, inclusief robuuste media-ondersteuning ... [en] volledige lay-outcontrole, zonder de hulp van ontwikkelaars, ... heeft Drupal ACLU in staat gesteld dynamischer te zijn en beter te reageren op externe gebeurtenissen." 

Hoewel deze nieuwe versie het voor niet-ontwikkelaars gemakkelijker maakt om bij te dragen aan dynamische web-platforms blijft ook de onderliggende technologie voorop lopen qua digitale technologieën. Dit geeft ontwikkelaars het gereedschap in handen om mee te bouwen aan de volgende generatie van het web.

"De API-first-architectuur van Drupal geeft het jaren voorsprong op concurrenten als een decoupled of headless framework", zegt Tim Lehnen, chief technology officer van de Drupal Association. "Drupal kan dienen als de content hub voor rijke ervaringen gebouwd met de nieuwste technologieën, waaronder moderne javascript-frameworks zoals React, Angular of Vue, of zelfs digitale assistenten en AR / VR-toepassingen."

Buytaert zegt dat een belangrijk aandachtspunt is om het voor ontwikkelaars zo makkelijk mogelijk te maken om de software te updaten. 

"De innovatie van Drupal heeft sinds de release van Drupal 8 vier jaar geleden een vlucht genomen", zegt Buytaert. "Historisch gezien waren grote upgrades kostbaar. Met Drupal 9 wilden we snel innoveren en een eenvoudig upgrade-pad van Drupal 8 bieden. En dat is precies wat we hebben gedaan. De upgrade van Drupal 8 naar Drupal 9 is de gemakkelijkste grote upgrade in de afgelopen 10 jaar. "

Mogelijk gemaakt door een wereldwijde gemeenschap

Drupal is een echt open source project dat gebruik maakt van de expertise van tienduizenden ontwikkelaars over de hele wereld. Drupal heeft een reputatie opgebouwd op het gebied van veiligheid, snelheid, toegankelijkheid en schaalbaarheid die ongeëvenaard is in het CMS-ecosysteem. De kern van Drupal is het vermogen om op een centrale plek gestructureerde gegevens te beheren en deze op vele kanalen te publiceren. De Drupal-gemeenschap heeft hier met Drupal 9 nog meer de nadruk op gelegd. 

Aan de slag met Drupal 9

Als u klaar bent om Drupal te ervaren ontdek dan nu hoe gemakkelijk het is om te starten met het opbouwen van uw digitale portfolio op drupal.org/9
 
Hulp nodig bij het instappen met Drupal of het ontwikkelen van een digitale ervaring? We helpen u graag.

Over Drupal en de Drupal Association

Drupal is de open source contentmanagementsoftware die wordt gebruikt door miljoenen mensen en organisaties over de hele wereld. Het platform wordt mogelijk gemaakt door een gemeenschap van 1,3 miljoen leden op Drupal.org, waarvan ruim 100.000 personen actief bijdragen aan het project. De Drupal Association en haar  Nederlandse evenknie Drupal.nl zijn non-profitorganisaties die zich inzetten voor het versnellen van het Drupal-softwareproject, het stimuleren van de gemeenschap en het ondersteunen van de groei ervan. In Nederland wordt de Drupal gemeenschap van gebruikers, ontwikkelaars en leveranciers vertegenwoordigd door Stichting Drupal Nederland.