Gastenboek

Een gastenboek is een systeem dat bezoekers van een website toe laat een publiekelijk bericht achter te laten.

De drempel om in een gastenboek een bericht te plaatsen is laag, omdat de bezoeker doorgaans zich niet hoeft te registreren. Het is een manier om snel een bericht achter te laten, geadresseerd aan de beheerder van de website. Het gastenboek is vaak een plaats waar bezoekers feedback geven over de website.

Een gastenboek is meestal een script dat een webmaster zelf kan installeren op zijn server. Er zijn ook gastenboekproviders, waar bezoekers een gastenboek aan kunnen vragen, dat met duizenden andere gastenboeken gehost wordt op een server.

Veel gastenboeken worden door spammers misbruikt om links te plaatsen, om zo betere zoekmachineposities te krijgen. Om geautomatiseerde berichten van robots tegen te gaan moet vaak een afbeelding van vervormde letters worden overgetypt (captcha). Dit was tot voor kort een goede beveiliging, maar ondertussen zijn de nieuwste robots ook in staat de in deze afbeeldingen opgenomen letters te herkennen. Het zelf hosten van een gastenboek neemt sterk in populariteit af, omdat het gastenboek veel last heeft van de hiervoor genoemde spamrobots. Oplossingen tegen spam komen van grote gastenboekproviders, die een gecentraliseerd anti-spamsysteem hebben, waar gebruikers geen omkijken hebben naar het tegenhouden van spamrobots.